CultuurwijsHengelo (CwH) is de naam van de Hengelose invulling van het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK).
Binnen CwH werken scholen, het culturele veld en de gemeente aan goed cultuuronderwijs, aangestuurd door de stedelijke commissie Kunsteducatie (cieKE). Alle scholen voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Hengelo nemen deel aan het Hengelose CmK-programma. Al die scholen vinden het belangrijk om leerlingen een goede basis van cultuureducatie te bieden.
Ook deze periode (2021 – 2024) gaat het programma niet alleen verder, maar bouwt het ook voort op wat is bereikt. Dat betekent dat naast het programma Kunst op School en de ICC-Wijkprojecten (het Basisprogramma) meer aandacht is voor Verdieping; we ondersteunen scholen in het formuleren van ambities om cultuureducatie beter te verankeren in het onderwijscurriculum.
Daarnaast geeft CwH speciale aandacht aan accenten zoals cultureel erfgoed, kunst en techniek, taalontwikkeling, muziekeducatie, de koppeling met naschools aanbod en de zichtbaarheid van cultuureducatie.
In onze werkwijze staat de leerling altijd centraal, waarbij er extra aandacht is voor kansengelijkheid. Daarnaast is het ‘creatief proces’ niet alleen uitgangspunt voor het onderwijs, maar ook voor het eigen handelen. Dit alles om ons uitgangspunt te benadrukken:
we hebben pas echt ons doel bereikt als de leerling de gevolgen ziet en voelt!
Oyfo Kunstschool en Techniekmuseum is penvoerder voor CultuurwijsHengelo.
Binnen het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) werken scholen en culturele instellingen in het hele land samen aan goed cultuuronderwijs. Zij zorgen ervoor dat kunst, cultuur en erfgoed vast onderdeel worden van het lesprogramma. Het doel van het programma: goed cultuuronderwijs op elke (basis)school en voor ieder kind. Dat is belangrijk, want door goed cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen zich tot creatieve en kritische volwassenen en leren zij hun creatieve vaardigheden in te zetten om problemen op te lossen en antwoorden te vinden.
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is initiatiefnemer en opdrachtgever van het landelijke CmK-programma. Het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) is verantwoordelijk voor de toekenning van de rijkssubsidie aan alle CmK-projecten in Nederland. Het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) is de kennispartner binnen het CmK-programma en verantwoordelijk voor het inbrengen, ophalen en delen van kennis over cultuureducatie binnen en buiten het programma.